Uzdignute gredice

Uzdignute gredice u vašoj bašti. Proces pravljenja korak po korak.


Uzdignute gredice mogu biti idealno rešenje za sve baštovane koji ne planiraju oranje i mehaničko obrađivanje zemljišta. Takav metod uzgoja povrća je jednostavniji i pristupačniji u radu. Olakšava nam samu berbu bilja kao i njeno održavanje . U permakulturnoj bašti Rtanjskog vrta svaka gredica ima svoju priču, sastavljenje su od recikliranih materijala koje smo imali na imanju, bilo je tu okvira od starih prozora, štok od vrata, stare fosne i daske koje smo iskoristili kao okvir naših gredica. Dobro učvršćene okvire smo ispunili razgradivom bio masom i hranljivim supstratom da bi nahnadno tu zasadili naše povrće. Zabeležili smo fotoaparatom proces pravljenja jedne uzdignute gredice i odlučili da podelimo „korak po korak“ tako bi i Vi to mogli primeniti u vašim vrtovima.

Sa odabranog i obeleženog parčeta zemlje uklonite pvršinski sloj trave,korenja i izravnajte deo koji ćete okviriti. Zatim dobro učvrstite stranice i spojite ih.

Dobro i stabilno fiksiran ram sada treba ispuniti višeslojnim biorazgradivim materijalima koje možemo pronaci u našoj okolini. Kao prvi sloj postavili smo karton koji u sebi ne sadrži hemijske elemete niti parčiće lepljive trake, koja bi bila štetna i u najmanjoj količini ako uzmemo u obzir zadnja istraživanja o mikroplastici. Zatim su sledili slojevi bio razgradivog materijala poput trave,lišća, malča,sitnog granja i slame…

Važnu ulogu igraju slojevi raznovrsnog prirodnog materijala, ulogu koju će igrati naredih par godina je jedna od predstava koje se odvijaju ispod površine tla zemlje. I ako je mi golim okom ne vidimo, ne znači da je manje važna. Zapravo ovi slojevi će se tokom predstojećih ciklusa prirodno i postepeno razgrađivati i tako svojim elementima hraniti naše povrče. Ako bismo ovako formiranu humusnu hrpu preriljali narušili bi smo mikorizu i poremetili sve mikro elemente koji se nalaze u humusnoj masi same gredice.

Postoji neko pravilo redjanja ovih slojeva, treba obratiti pažnju da krupnije granje i materijal idu pri samom dnu, zatim ređati raznovrsne slojeve bio mase i što smo bliži vrhu to stavljamo finiji materijal. Tako smo i mi nastavili sa punjenjem ove gradice dodavajući u nju fino stajsko djubrivo, zemlju pa oped sloj trave…, i na kraju najfinije „Crème de la crème“ fino prosejan baštenski kompost sa dodatkom peska i sadnja može da počne. Gredica je odmah spremna.

U gredicu možete saditi više vrsta biljaka po mogučnosti da su kompatibilne jedna sa drugom. Mi smo se odlučili da po ivicama zasadimo Gavez Bocking 14. pokušavamo da razmnožimo ovu predivnu biljčicu koja nam pruža veliku korist, sem što akumulira i vezuje azot ona obogaćuje zemljište fosforom i kalijumom a i njena lisna masa je poprilično izdašna i obilno raste pa se može odmah diretno tu u samoj gredici seći i koristili kao bio masu i malč.

Obavezno nakon sadnje svaku biljku malčirajte slamom. Malč je najbolji zaštitnik života u zemlji. Malčiranjem čete smanjiti isparenja tj gubitak voda iz tla a samim tim nanošenjem malča stvarate novi pokrivni materijal koji sem što štiti podzemni mikro svet, smanjuje rast neželjenog korova, ipak je plevljenje nezaobilazan deo baštovanstva ali je i korisno, jer sva trava i neželjen korov odmah nakon uklanjanja iz tla mogu biti položeni preko sloja malča na taj način ređamo nove slojeve i nanosimo iznova nov bio razgradiv materijal.

Ovakav tip gajenja povrća i biljaka uopšte, može da se prilagodi i u gradskim vrtovima, manjim baštama kao i u plastenicima. Prostor između gredica postaje staza pogodna za košenje ili staza posuta malčem ili šljunkom. Izbor je na vama.

Ostavite Komentar