Rtanjski Vrt

Naše se imanje nalazi na mestu gde se sastaju obronci južnog Kučaja i magične planine Rtanj. Imanje je podeljeno na dve celine, jedna od 5ha i druga manja od 2ha koja je za sada u celini zona 5. Na površini od 5ha je započet projekat permakulturne šume hrane i samoodrživog naselja, naš budući mada već aktuelni permakulturni samoodrživi Vrt. Veći deo imanja je trenutno zarastao i prekriven žbunjem, puzavicama, divljim voćem, ili je pod šumom te je pred nama obiman dugogodišnji projekat stvaranja održivog permakulturnog vrta i zajednice. Za sada smo raskrčili jedan hektar imanja i kreiranje šume hrane je već u toku, i radi se prvenstveno na zonama 1 i 2. Takođe smo izabrali jedan ravan deo imanja tiho i ušuškano parče zemlje idealan za pčelarstvo na kome smo već postavili dvadesetak košnica i na kome polako sadimo medonosno bilje, hibiskus, raznovrsno voće, evodiju, bagrem, … Ovo medonosno polje veličine 0.8ha dopuniće organsku pašu pčelama na već postojeću bogatu pašu sa okolnih livada i šuma.

Na kupljenom imanju su već postojali neki objekti, od kojih je većina bila u prilično lošem stanju. Za sada smo od stare štale napravili funkcionalnu centralnu zgradu u kojoj se nalazi zajednička kuhinja, ostave, alatnica, zimsko kupatilo, solarna stanica, multifukcionalna sala od 50m2 u kojoj trenutno živimo, i veliki atelje od 40m2 sa visokim plafonom koji za sada služi kao skladište za građu i opremu za pčele.

Da bi šuma hrane bila kompletna a imanje samoodrživog tipa kišnicu sa svih krovova sakupljamo i sa njom navodnjavamo naše povrće u bašti. Sem kišnice koju vredno sakupljamo posedujemo i dva bunara iz koji takođe crpimo vodu delimično za plastenik kao i za sve potrebe domaćinstva. Sivu vodu tretiramo u biofilteru koju zatim koristimo za zalivanje sadnica.

Bašta u zoni 1. je prilagođena biodinamičkoj proizvodnji i sačinjena je od uzdignutih gredica i lazanja gredica u kojoj raste više od 60 tipova povrtnica koje se kroz sezone smenjuju stvarajući ukusne plodove koji sve više zadovoljavaju naše potrebe. Povrće se takođe rotira u okviru bašte kako se ne bi ponavljao zasad u okviru iste gredice. Pored bašte na otvorenom imamo i plastenik kojim znčajno produžavamo sezonu i u kome pripremamo rasadni materijal.

Smeštaj za posetioce i volontere je postavljen u prvoj zoni i za sada ga čine jedan bungalov, prostor za smeštaj šatora i kompostni toalet sa tušem. Bungalov je napravljen od fino obrađenog drveta Jasena i Bora, dobro osvetljen, opremljen sa dva kreveta za spavanje, noćnim stočićem, strujom i WiFi mrezom.

Struja na imanju je iz obnovljivih izvora. Za rasvetu, kućne aparate, i radne mašine koristimo struju iz solarnih panela. Trenutno posedujemo 4 solarna panela ukupne snage 1,2kW i baterije kapaciteta 7kWh. U zavisnosti od doba godine i vremenskih uslova dnevno proizvodimo i do 10kWh struje. Obzirom da zimi proizvodnja iz panela može da bude izuzetno niska a događa se da nedelju dana ne bude sunca na postojeći energetski sistem dodaćemo i vetro generator snage 700W. Za grejanje prvenstveno koristimo drvo iz sopstvene šume.

Celo imanje kao i okolina pruža idealno stanište pticama, divljim žvotinjama, kao i ljudima. Okruženi smo stotinama hektra privatnih i državnih šuma pa se u celoj okolini mogu naći mnoge vrste pečuraka, lekovito bilje i divlji plodovi.