Pristup zajednici

Konkretno o uslovima i mogćnost pristupanja eko-zajednici Rtanjski Vrt

Eko zajednica Rtanjski Vrt – Sadašnji trenutak

Rtanjski Vrt trenutno poseduje 7 hektara zemljišta sa mogućnošću daljeg proširenja, imamo centralnu zgradu sa kuhinjom, ostavom, alatnicom, radionicom, ateljeom i kancelariom. Zatim tu su dva bunara, cisterne za skladištenje kišnice, ostava za drva, dvorišni kompostni toalet i solarni sistem koji leti i po sunčanom vremenu može da obezbedi struju za veš mašinu, ili alate kao što je mešalica, cirkular, hilti, i ostale mašine potrebne za gradnju objekata. Internet nam je 4G od dva različita provajdera. U planu nam je takođe da opremimo kompletno jedan FabLab i da pojačamo internet ako bude potrebno.

Za proizvodnju hrane tu je plastenik, zatim povrtnjak u visokim lejama, i mlada šuma hrane sa sadnicama voća, jestivim grmovima i lekovitim začinskim biljem. Od životinja imamo manje jato kokošaka, psa i mačku. U planu je i staklenik za razvoj rasada i zimsko gajenje kultura kao i rasadnik za razvoj mladih sadnivca.

Za razliku od nekih drugih eko-naselja gde je sva svoina privatna, mi želimo da je zajednica Rtanjski Vrt vlasnik svega a pojedinac je pravno osiguran. Ovim se sprečava trgovina materijalnim dobrima zajednice a pojedinac koji eventualno želi da napusti zajednicu može da povrati veći deo inicijalne investicije, ali ne i da pravi profit.

Detaljnije o našoj viziji za eko zajednicu možete pogledati na stranici Klub ljubitelja planete zemlje – Vizija za Budućnost

Materijalna sredstva

Potrebno je da svako ko pristupa zajednici obezbedi određena materijalna sredstva koja će mu omogućiti stambenu jedinicu, korišćenje zajedničkih objekata, alata i mehanizacije, kao i korišćenje ostalih zajedničkih dobara. Takođe solarni sistem i ostala infrastruktura će biti uvećan za potrebe novih članova. Jedan deo investicije potreban je za proširenje i dalji razvoj imanja kao i za takse i dozvole za gradnju stambenog objekta.

Kolika je investicija potrebna

Investicija zavisi od nekoliko faktora ali prvenstveno od toga kolika vam je kuća neophodna, maksimalna kvadratura je 25m2 plus potkrovlje ali i manja kuća može u potpunosti zadovoljiti sve standarde ugodnog života. Sve kuće moraju biti energetski efikasne pasivnog karaktera, sa kompostnim toaletom.

Šta sve imvesticija treba da obuhvati:

 • Zemljane radove za izgradnju, pristup i drugo
 • Građevinski materijal
 • Troškovi izgradnje
 • Solarna energija
 • Cisterna od 5000l i prateća oprema
 • Proširenje prehrambrenih kapaciteta
 • 20 ari zemlje
 • Doprinos za postojeće zajedničke prostorije
 • Doprinos za postojeću oprema
 • Troškovi građevinske dozvole – u okviru zajedničke urbanizacije
 • Takse za zemljište i ostale administartivne takse

Visina investicije

Okvirna cena bi bila od 10.000,00EUR do 15.000,00EUR za kuću od 15m2 – 25m2, plus potkrovlje. Objekat poseduje dnevni boravak, kuhinju, kupatilo i potkrovlje sa jednom ili dve prostorije. U slučaju da se građevinske dozvole, urbanizacija, promena namene zemljišta rade samo za jedan objekat ovaj iznos se uvećava za dve hiljade eura.

Posebna Ponuda

Ako zelite da pristupite zajednici ali niste u mogućnosti da obezbedite ova sredsta, možete iznajmiti već gotovu kuću, i tako obezbedite sebi sve pogodnosti Rtanjskog Vrta. Takođe, ako prvo želite samo da probate ovakav način života možete iznajmiti naš TinyHouse na tri ili više meseci.

Prava i Obaveze

Svako ko želi da živi u zajednici Rtanjski Vrt mora da prihvati određene obaveze u svrhu održanja, rasta i poboljšanja zajednice a tu su i svakodnevni poslovi proizvodnje i spremanja hrane, održavanje, gradanja, rad sa gostima i volonterima i drugo. Moguće je da pojedinac ne učestvuje u ovim poslovima ali će onda morati dodatno da plaća troškove održavanja i hranu, a iznos inicijalne investicije se uvećava za 50%.

Prava i obaveze svih članova zajednice pravno su regulisane ugovorom i statutom Rtanjskog Vrta. Svaki član zajednice je pravno i materijalno zaštićen.

Novi izvršni odbor se bira svakih šest meseci do godinu dana i svako ima i tu vrstu obaveze. O krucijalnim odlukama moraju se svi članovi zajednice izjasniti.

Eventualni konflikti i nesuglasice se moraju odmah rešavati i za svaki takav problem određuje se medijator. Svaki nesporazum se mora rešiti i prevazići.

Istina i ljubav su polazne tače za sve i opšti okvir svakog dijaloga i odnosa.