Pristup zajednici

Konkretno o uslovima i finansijama potrebnim za pristup eko naselju Rtanjski Vrt

Svako ko pristupa zajednici treba da izdvoji određena materijalna sredstva koja će mu obezbediti korišćenje zajedničkih objekata, mašina i alata, kao i korišćenje svih zajedničkih dobara, a jedan deo investicije potreban je za proširenje postojećih kapaciteta i dalji razvoj imanja.

Šta vam nudi eko naselje Rtanjski Vrt

Rtanjski Vrt trenutno poseduje 5 hektara zemljišta sa mogućnošću daljeg proširenja, imamo centralnu zgradu ukupne površine od 150m2 sa kompletno opremljenom zajedničkom kuhinjom, ostavom za svežu hranu i zimnicu, dobro opremljenom alatnicom, velikom radionicom, ateljeom, sobom za raznovrsne aktivnosti, i dve manje prostorije / kancelarije. Zatim tu su dva bunara, cisterne za skladištenje kišnice, ostava za drva, dvorišni kompostni toalet i solarni sistem od 6kW koji obezbedjuje struju za zajedničke potrebe, alate i ostale mašine potrebne za gradnju objekata. Od ostalih objekata postoji i bungalov za goste kao i hostel sa 6 kreveta. Na raspolaganju je i mašina za pranje veša.

Za proizvodnju hrane tu je plastenik, zatim povrtnjak u uzdignutim lejama, i mlada šuma hrane sa sadnicama voća, jestivim grmovima i lekovitim začinskim biljem. Od životinja imamo manje jato kokošaka, pse i mačke.

Detaljnije o našoj viziji za eko zajednicu možete pogledati na stranici Klub ljubitelja planete zemlje – Vizija za Budućnost

Kolika je investicija potrebna?

Da bi ste pristupili Rtanjskom Vrtu treba da investirate 9.000,00 eura kako bi ste obezbedili mesto za vašu kuću i trajni pristup svemu što naša zajednica pruža. Ova investicija obuhvata sledeće:

 • Uređenje prostora od 4 ara za kuću i okućnicu, i uređenje pristupne staze i ostale infrastrukture.
 • Vlasni[tvo na neodvojivih 20 ari imanja.
 • Proširenje postojećih energetskih kapaciteta za zajedničke potrebe, 2kW po osobi.
 • Proširenje vodenih kapaciteta.
 • Proširenje prehrambrenih kapaciteta.
 • Pristup šumi hrane i njenim plodovima.
 • Pristup i korišćenje svih zajedničkih objekata.
 • Smeštaj u našem hostelu u trajanju od 6 meseci dok gradite svoju kuću.
 • Pristup i korišćenje svih alata u vlasništvu Rtanjskog Vrta.
 • Pristup kompletnom imanju Rtanjskog Vrta.
 • Proširenje imanja.

Visina investicije za vaš stambeni objekat

Visina investicije za vašu kuću zavisi od mnogo parametara. U zavisnosti od vaših sposobnosti kuću možete da gradite sami ili će vam je graditi majstori, može biti montažna, od slame i blata, ili nekih drugih građevinskih materijala. Po nekim našim računicama za kompletno opremljenu manju kuću sa cisternom za skupljanje kišnice i solarnim sistemom za kuću potrebno je da odvojite između 10.000 i 15.000 eura. Ako ste super spretni, vešti i skromni onda i mnogo manje! Može se živeti i u Jurtu, bez solarne energije.

Maksimalna osnova kuće bi trebalo da je 25m2 što je sa potkrovljem skoro 50m2 korisne površine. Obzirom da u Rtanjskom Vrtu imamo mnogo zajedničkih objekata i prostorija veća kuća nije ni potrebna, a želja nam je i da izbegnemo velike razlike među žiteljima naselja. Ova kvadratura, pa čak i manja može u potpunosti zadovoljiti sve standarde ugodnog života. Svakako sve kuće moraju biti energetski efikasne, sa kompostnim toaletom i bio-filterom za sive vode.

Svakako za gradnju imate i našu podršku a možemo i da vam ponudimo rešenje po sistemu „ključ u ruke“.

Prava i Obaveze

Svako ko želi da živi u eko naselju Rtanjski Vrt mora da prihvati određene obaveze u svrhu redovnog održavanja objekata i imanja, kao i svakodnevni poslovi u vrtu i šumi hrane, zatim gradanja novih pomoćnih objekata, rad sa gostima i volonterima i drugo. Računajte da uložite jedan do dva sata dnevno za zajednicu. Moguće je i da umesto radom doprinosite finansijski.

Prava i obaveze pravno su regulisane ugovorom i statutom Rtanjskog Vrta. Svaki član je pravno i materijalno zaštićen.

Eventualne konflikte bi trebalo da rešavamo na nivou zajednice uz mnogo ljubavi i pomoć medijatora. U rešavanje konflikta bi uvek trebalo da se uključe svi.

Sve što ste pročitali nija zapisano u kamenu, mi smo otvoreni za sve ideje i sugestije, i apsolutno smo fleksibilni i spremni da zajednički dođemo do najboljih rešenja. U dogme i striktna pravila ne verujemo, već samo u ljubav i organski razvoj.

Za sve ostale slobodn nas kontaktirajte.