Tamo gde sve završava i iz čega sve potiče Kompostiranje

kompostne gliste

biorazgradivi kuhinjski otpad idealan za prihranjivanje vrta i pravljenje rasada.


Ako sav biorazgradivi kuhinjski otpad odvajamo i skupljamo umesto da ga bacamo u smeće, na kraju godine kao rezultat visemečesnog razlaganja možemo da dobijemoultra hranljivu humusnu i rastresitu zemlju idealnu za prihranjivanje vrta i pravljenje rasada.

Na našem permakulturnom imanju Rtanjski Vrt imamo više kompostnih masa, jednu u kojoj odlažemo bio otpad iz kuhinjske upotrebe i male vrtne bašte, drugu u kojoj odlažemo naš tvrdi bio otpad, kakicu ili ti „blaže“ rečeno govanca koja prekrivamo piljevinom i kad se kanta u toaletu napuni odlažemo sadržaj iste na tu toaletnu kompostnu hrpu. Mešavinu otpada iz kompostnog toaleta mešamo sa teže razgradljvim biljkama, otpalom kosom i dlakom životinja, dodajemo i ostali biološki otpad kao što je krv bogata mineralima, solima, plazmom, i enzimima. U ovaj kompost bacamo i kosti pa čak i preminule zivotinju. Karton, slama krupnije grane, lišće i sav ostali otpad koji može da se razloži gomilamo na hrpu prečnika 3m koja je udaljena od kuće, i nije na direktnom suncu, i gde će proces razlaganja i sazrevanja trajati i do tri godine.

Baštenski komposter koji smo prosejavali ove godine je punjen otpadom iz kuhinje kao i travom koja je plevljena iz gredica sa povrćem, ljuskama od jaja, ribom, mednom vodom koju smo dobili tokom pranja našeg pčelarskog alata i tako u kompost dodali šečere koji su pospešili razvijanju bakterija i samim tim doprineli mikrobiološkoj raznovrsnosti. Istrulelo voće, ljuske, kore i otpad nastao prilikom pravljenja zimnice je dopunio našu hrpu i pospešio razlaganje.

Kutija za preradu kuhinjskog komposta – Permakulturno imanje Rtanjski Vrt

Tokom sazrevanja isprevrtali smo kompost par puta kako bi ubrzali razgradnju i dobili dovoljno zreo materija koji smo zatim preneli vilama iz komposta na PVC foliju. Koristimo silažnu foliju da bi zadrzali vlagu, dalje ubrzamo proces, i pospešimo rad glista koje su zatim u roku od samo mesec dana razgrade sav preostali materijal. Gliste, vrednice prave, su neprestalno buškale kanaliće i prerađivale nerazgrađene ostatke hrane u humusnu masu. Hrpa je otvarana par puta radi ventilacije i dodatnog pažljivog mešanja. Jednostavno ovaj proces razgradnje je ubrzan zahvaljujuci glistama koje smo pronašli u kupovnom glistinac. Verujte nam, glistama se baš svidelo.. Gliste se neverovatno brzo množe i izuzetno doprinose prilikom razlaganja bio mase, što se u našem istraživanju zaista pokazalo, a nove generacije namnoženih glisti koje smo pronašli tokom prosejavanja smo odvojili u kofu sa neophodnom hranljivom masom i ostavili ih da kratko odmore. Kompost smo prosejali kroz građevinsko sito sa otvorima veličine 1cm.

Kompostne gliste – Permakulturno imanje Rtanjski Vrt

Kompost u permakulturnoj bašti, vrtu i šumi hrane je esencijalni starter pri sadnji i proizvodnji sadnica. Kupovina komposta za manje gradske terase na kojima planirate da gajite muškatle možda ima smisla, ali u našem slučaju se radi o pošumljavanju i proizvodnji sadnog materijala koji će u naredne tri godine da oplemeni 7 hektara na kojima se prostire naše permakulturno imanje, pa kupovina kompsta nije opcija. Iz ove situacije nas vadi samo puno govana, Bukvalno! Dobro prerađenih naravno.

Kompost spreman za dalju upotrebu – Permakulturno imanje Rtanjski Vrt

Prosejavanjem smo dobili 5 velikih đakova hraniljiviog komposta spremnog za upotrebu. Tokom proizvodnje i sadnje sadnica treba voditi računa o mešavini supstrata koje se koristi i njihovoj jačini. Stajska đubriva su jaka i treba ih dodavati tek kad sazre dovoljno za upotrebu i u razmernim količinama. Mešavina komposta, peska, zemlje sa imanja i staijskog ovčijeg đubreta se pokazala odlično u osnovnoj rasadnoj pripremi povrtnica. Analize hranljivih minerala u kompostu variraju al neka medija se kreće u ovim granicama: organske materije 20—30%, fosforna kiselina 0,4—0,7%, azot 0,3—0,8%, kalijum 0,2—0,5%, kalcijum 5—10%

Ostavite Komentar