Prirodna kozmetika i lekovi

Ova oblast permakulture se fokusira na korišćenje prirodnih sastojaka za proizvodnju ekoloških preparata za negu i zdravlje.


Parfemi, dezodoransi, hemija za čišćenje… Farmaceutske kompanije ne samo da su nametnule standard neke hiperčistoće već su radi povećanja profita većinu prirodnih elemenata u svojim preparatima zamenili čistom hemijom koja je obično štetna po okolinu ali i po nas same, direktno, i indirektno prosipanjem sve te hemije u kanalizaciju. Lekovi se takođe prepisuju za sve i svašta, doktori su postali dileri a prirodni imunitet je potpuno zanemaren. Nekada se prirodni imunitet stavljao na prvo meso ali to nije profitabilno pa je farmaceutska industrija godinama umanjivala značaj imuniteta da bi na kraju sa Kovid 19 faktički zabranila prirodni imunitet.

Da bi živeli zdravo, održivo i odgovorno, kao i za sve u permakulturi treba da koristimo lokalno dostupne sastojke, organske i neškodljive. Ne samo da na ovaj način smanjujemo štetni uticaj na okolinu, već poboljšavamo kvalitet proizvoda, negujemo sebe, čuvamo zdravlje i prirodu.

Moguće je zameniti sve proizvode iz parfimerija i apoteka korišćenjem prirodnih sastojaka. Naravno ovo nije mala oblast i treba dosta naučiti, jeste kompleksna ali nije komplikovana, a direktno utiče na kvalitet našeg života pa je svakako vredno posvetiti pažnju ovom aspektu permakulturnog života.

Obzirom da smo o ovoj oblasti već pisali na našim stranicama možete dalje da pročitate sledeće tekstove: Ekološki preparati za telo i pripodna kozmetika, i nekoliko osnovnih recepata u tekstu Ekološki preparati za higijenu domaćinstva

Da su biljke lekovite znalo se još od davnina, pa čak je i cela farmaceutska industrija nastala kopiranjem prirode. Travari i Vidari, ili Šamani u nekim drugim krajevima sveta znali su tajne biljaka, a uspeli su da ih prenesu i u naše moderno doba. Priroda je bogata ovim biljem i to je oblast za sebe, ali i u našem vrtu možemo gajiti mnoge lekovite biljke, kao što je Menta, Matičnjak, Ehinacea, Žalfija, Kamilica, Lavanda i još mnogo toga. Ove lekovite biljke mogu da imaju i drugu ulogu u bašti sem lekovite, mogu se koristiti i kao pokrivno bilje, zaštitno bilje, a mogu i da doprinesu kompletnoj estetici našeg vrta.

Treba naglasiti da se takođe iz mnogih biljaka mogu izvući esencijalna ulja i macerati, sastojci koji su nezaobilazni u pripremi kozmetike i preparata za higijenu ali i za lekovite preparate.

U održivom permakulturnom sistemu upotreba prirodnih preparata je neophodan aspekt života. Korišćenjem prirodnih preparata sve otpadne, takozvane sive vode možemo usmeriti ka biološkom filteru bez straha da će hemija ubiti korenov sistem i mikroorganizme. I kao što smo to već pominjali nakon prečišćavanja vode u filteru ona se slobodno može vratiti u ekosistem.

I eto opet smo zatvorili krug održivosti!

Sledeći tekst u okviru kursa permakulture je iz oblasti energije, možete ga pristupiti na stranici Održivi izvori energije i racionalna potrošnja.