Praktična primena permakulture

Kako primeniti princip i tehnike permakulture na različitim tipovima imanja, i u svakodnevnom životu.


Permakultura se praktično može primeniti u svim sferama života. Od sadnje do gradnje, od rađanja do komposta. Može se primenitii u gradu kao i na selu, kroz racionalizaciju resorsa, kroz međuljudske odnose, lokalnom ekonomijom. Pemakultura obuhvata i reciklažu i ponovno korišćenje svega. Starih prozori, pocepane gume, trule grede, stare kade, sve se može za nešto iskoristiti i svemu se može udahnuti novi život i nova svrha. U permakulturi postoji izreka da svaki problem nosi sa sobom rešenje.

Mi na našem sajtu stalno pišemo o praktičnim primenama permakulture, delimo naša iskustva i tehnike, preko društvenih mreža na Fejsbuku i Instagramu, a imamo i youtube kanal. Takođe u toku godine organizujemo više praktičnih radionica koko bi svim zainteresovanim za ovaj način života mogli da maksimalno približimo sva znanja, metode i prakse permakulture.

Ali na prvom mestu permakultura je način života i jedan specifičan sveobuhvatni pristup svakom aspektu postojanja. Teško je praktično primeniti permakulturu samo na specifični zadatak, mnogo je lakše i efikasnije primeniti principe permakulture na neku oblast života, a još je lakše kad se permakultura živi.

U permakulturi je sve povezano, nema otpada već se sve koristi pa je tako i toalet kompostni, sive vode se prečišćavaju, kišnica se skuplja, koriste se lokalni i održivi izvori energije i materijala, i gleda se da se sve tako dizajnira kako bi svaki element imao najmanje dve ili više funkcija u okviru permakulturnog sistema.

Mi smo se kroz ovaj skraćeni kurs permakulture na našem sajtu potrudili da vam približimo sve aspekte permakulture, i nadamo se da smo vam pojasnili šta to ustvari znači permakultura.

Nastavićemo da i dalje pišemo o ovome i delimo naša iskusta, a jednom godišnje održavaće se i dvonedeljni kurs permakulture na našem imanju u trajanju od 72 sata sa teoretskim ali na prvom mestu i praktičnim delom. Ovaj kurs će svakom polazniku omogućiti da se detaljno upozna sa svim aspektima permakulture i da dobije potrebna znanja za dalju primenu permakulture u svom životu, ili na svom imanju. Kurs će vam dati alate kojima ćete nakon toga moći sebi ali i drugima da dizajnitrate imanje po permakulturnim principima, a na kraju kursa svaki će polaznik uraditi dizajn izabranog imanja i primeniti naučeno pa tako možete iskoristiti ovaj kurs da sami sebi ili nekom od vaših prijatelja izdizajnirate potencijalno imanje.

Ako nakon ovih tekstova želite da nastavite izučavanje mi vam možemo preporučiti nekoliko zanimljivih kniga na našem jeziku, a tu je i odlična kolekcija korisnih tekstova naših zapadnih susjeda Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG).

Zatim kniga Život u Prirodi naših drugara iz Zelenacije. Ovo je jedinstvena knjiga iz ove oblasti na našem jeziku prilagođena za naše podneblje. Obavezno štivo za svakoga ko želi da živi ovako.

Tu je i nezaobilazna knjiga Bill Molison-a Uvod u permakulturu

Kao i knjiga Sep Holcer-a Permakutura

Imate i odličan spisak literature na sajlt Udruženja Permakulture Srbije.

I eto to bi bilo sve za sada. Nadamo se da smo vas inspirisali i da ste po nešto i naučili, i da vam je sada pojam permakulture i tog načina i pristupa životu mnogo bliži i jasniji.

Postoje i drugi interesantni tekstovi na našem sajtu, a uvek se možete vratiti i na indeks Kursa permakulture i ponovo pročitati neki tekst.

Možete nas takođe pratiti na društvenim mrežama a predlažem da se prijavite i na naš newsletter u kome jednom mesečno prenosimo najnovije vesti iz Rtanjskog Vrta, buduće planove i kalendar radionica.


Slanjem vaših podataka dajete nam dozvolu da vam pošaljemo e-poštu. Možete otkazati pretplatu u bilo kom trenutku.