Da li i zašto angažovati permakulturnog dizajnera

Niste sigurni trebali vam permakulturni dizajner za vaše imanje. Možda ovde nađete odgovor.


Dizajn permakulturnog imanja je složen proces koji uključuje više koraka i složeniji je od klasičnog dizajna bašte. Principi permakulturnog dizajna mogu pomoći u stvaranju jestivih pejzaža koji regenerišu zemlju, obnavljaju biodiverzitet i stvaraju uslove za zdrav život.

Dali vam je potreban permakulturni dizajn za vaše imanje?

Ako ste zainteresovani za permakulturu i planirate da uredite vaše imanje po principima permakulture možda ćete se zapitati da li vam treba stručna pomoć ili je bolje da se odlučite za uradi sam pristup.

Jedno od prvih pitanja koje treba sebi postaviti je koliko ste upoznati sa konceptima i praksama koje će permakulturni dizajner primeniti tokom svog rada i koliko ste upoznati sa permakulturom i principima održivog vrta? Ako poznajete ideje, principe i etiku permakulture biće vam mnogo lakše da razmišljate o njihovoj primeni.

Prema mom iskustvu, mnogi ljudi znaju kako sami da uzgaje hranu, neguju stoku i upravljaju domaćinstvom. Međutim, najveći izazov je dizajnirati imanje tako da svi delovi rade zajedno što efikasnije i ida se iskoristite resursi zemlje u punom potencijalu.

Da li ćete sami dizajnirati vaše imanje zavisi i od vašeg znanja i iskustva, ali i vremena koje imate na raspolaganju.

Verujemo da su neki baštovani savršeno spremni i sposobni da sami naprave svoj dizajn, dok drugi sigurno mogu imati koristi od neke pomoći. Sve zavisi od specifične situacije u kojoj se nalazi vaše imanje i vaših specifičnih potreba i želja. Dizajn vrta prema permakulturnim principima zahteva i vreme. Ne samo da se trebate zapitati da li imate znanje i veštine za dizajn svoje bašte, takođe je važno da se zapitate da li možete ili želite da potrošite na to vreme koje će vam biti potrebno.

Idejno rešenje za imanje jedan je od dokumenata permakulturnog dizajna

Za dobar i uspešan permakulturni dizajn imanja važno je da znate i koliki vam je budžet.

Ako imate malo novca, ali imate dovoljno vremena, možda će za vas biti bolje da samostalno dizajnirate vaše imanje. Ako imate manje vremena od novca, angažovanje nekoga ko će dizajnirati vaše imanje verovatno je bolji pristup.

Važno je imajte na umu da bi trošenje malo novca unapred na permakulturnog dizajnera zapravo moglo uštedeti vaš novac dugoročno. Dizajner bi mogao da vas spreči da pravite skupe greške, pri kupovini imanja, izgradnji jezera ili kuće na pogrešno mestu, ili pogrešan izbor i poziciju biljnih vrsta. A ako želite da maksimizirate prinos, a možda čak i zaradite od svog imanja, permakulturni dizajn bi trebao da vam značajno poboljša vaše šanse za uspeh.

Proces permakulturnog dizajna

Ali ako imate znanje, veštine i vreme da kreirate sopstveni dizajn, možda ćete otkriti da permakulturni dizajner zaista ne može značajno da vam doprinese. Možda ćete moći sami da napravite svoj uspešan i bogat vrt. Takođe možete postati i sopstveni permakulturni dizajner pohađanjem standardnog 72-časovnog kursa za permakulturni dizajn.

Na kraju, odgovor na pitanje da li ćete zaposliti nekoga da vam pomogne u dizajnu permakulturnog vrta u velikoj meri zavisi od vaše ličnosti i želja. Ako ste neko ko voli da ima kontrolu, neko ko voli da preuzme kontrolu i sam radi stvari, verovatno ćete želeti da to uradite sami. (Bez obzira da li je ovo dobra ideja ili ne.)

A možda bi vam za početak odgovarale konsultacije sa permakulturnim dizajnerom na osnovu kojih ćete doneti finalnu odluku.

Na stranici Usluge Permakulturnog Dizajna možete videti detaljno naš proces rada dok na stranici Ko je to Permakulturni Dizajner možete se upoznati sa nekim od njihovih veština.

Ostavite Komentar