Ekološki preparati za telo i pripodna kozmetika

Šta može biti lepše nego praviti prirodne preparate za negu, još ako su iz vaše bašte, jednostavno divota!


Priroda nam nudi njenu paletu lekovitosti koju možemo koristiti kako u ishrani i lečenju tako i u kozmetici. Kremice, pomadice, sapuni, čvrsti sapuni ili tečnost za pranje kose,pasta za zube piling za telo sve to od potpuno prirodnih sastojaka koje već imam u kuhinji, bašti i okolnim obroncima planina Kučaj i Rtanj. Jedino što sve moramo napraviti sami, što je velika prednost jer svaki proizvod napravljen od vas lično, za vas lično ima posebnu vrednost i draž, potpuno ste sigurni u sastojke koje sadrže vaši proizvodi, i najvažnije od svega sastojke prilagođavate vašim potrebama i željama. Važno je da tokom procesa proizvodnje preparata posebnu pažnju posvetite očuvanju lekovitih svojstva koje pronalazimo u darovima pripode, neki sastojci i minerali gube efikasnost na visokim temperaturama, dok određeni sastojci mogu biti otrovni ili izazvati iritacije na koži ( kao bršljen na primer) Iz tih razloga moramo se upoznati sa svojstvima biljaka ili gljiva koje koristimo

Kreme za negu kože i sva prirodna kozmetika se pravi od sirovih materijala, proverenog i lekovitog bilja,korenja biljaka, pečuraka, gline, biljnih ulja i životinjskih masti, meda, pčelinjeg voska, propolisa,hidrolata i alkohola. Kao i neizbežnih etrična ulja. Sastojci prirodne kozmetike slični su lipidima iz kože, samim tim koža ih registruje i apsorbuje u svoje celije, tj u naš sistem. Ovo je važno znati i uvek proveriti sastav kreme u slučaju da se opredelimo za kupovinu jedne. Pravljenje kreme je individualna stvar, shodno potrebama i tipu kože treba prilagoditi određen sadržaj kreme. Sastojci kreme za negu ruku su blago istopljena mešavina ulja, masti i macerate od lekovitog bilja, pčelinjeg voska (koji je učvršćivač i prirodni konzervans) i mirišljava eteričnih ulja. Kremicu pre nego što se stegne treba spakovati u kutiju i čuvati na hladnom mestu bez izlaganja sunčevoj svetlosti i visokoj toploti.

blagi sapun za lice i tri kreme za ruke, lice i sunce.

Dok za pravljenje jedne hidrantne kreme za lice koristićemo kao osnovnu bazu hidrolat (cvetna vodica, nusprodukt destilacije eteričnog ulja) malo ulja ili macerate lekovitog bilja, shea buter-a, par kapi propolisa, eterična ulja ili bahove kapi. Propolis je koristan jer je antiseptik i ne dozvoljava razvoj bakterija, odličan je protiv gljivičnih oboljenja na koži.. Sastojke treba dobro umutiti mikserom i sjediniti u kremastu masu.Sastojke ne treba topiti niti zagrejavati kod ove kreme glavnu ulogu igra stapni mikser.. Tečnija krema je hidratantnija jer u sebi sadrži najviše hidrolata,cvetnu vodicu ili destilovanu vodu.

posebna kremica od guščije masti, seme kleke i propolisa

Pasta za zube ne mora da bude iz tube, može i u staklenoj teglici. Idealno je radi lične higijene i probirljivosti sastojaka koje čemo staviti u pastu tako da svaki ukućanin ima svoju teglicu. Pasta za zube ne bi trebalo da sadrži veliku kolićinu sode bikarbone jer je poprilično abrazivna za gljeđ naših zuba. Za izradu paste potreban je mlin za kafu, (ili mlin koji melje sve u prah) važno je da svaki sastojak bude samleven dobro, jer u slučaju da finalni produkt sadrži trunje ono može izazvati iritacije desni pa čak i upalni proces u slučaju da se jedna trunka podvuče u međuprostor zuba i desni. Pokušavajuči razne kombinacije za sada jedina uspešnja varijanta se sastoji od: 10% mešavine je soda bikarbona, 20% prah sušene mente 30% prah od sušene žalfije, 10% zeolita, 10%aktivni ugalj, 15% kokosovo ulje, 5%et ulje čajevca. Sve dobro pomešati i upakovati u staklenu teglicu. Mogu se koristiti i mlevene sušene biljke poput kamilice,lavande majčine dušice,takodje umesto zeolita mozemo staviti glinu u prahu. Da bi smo ovu pastu prilagodili i mađoj deci, možemo je zasladiti dodavanjem prirodnog zaslađivača tj stevije u prahu. Iz ličnog iskstva shvatam da mi za dobru pastu treba joooš mnogo iskustva, više neuspelih pokušaja, na žalost uvek mi nedostaje nešto…nekad mi deluje masno a nekad ne peni, što zna poprilično da me demotiviše. Tako da je pravljenje prirodne pasta za zube nas u Rtanjskom vrtu jedan veliki izazov i još uvek nerešen qwest.

Krema za sunce iziskuje jednu stvar a to je visoka UV zaštita. Možemo napraiti macerat ulja i pasirane šargarepe koja u sebi sadrži karoten, takvo proceđenjo ulje koristiti pri pravljenju kreme za zaštitu od sunca. Kod svetle kože sa manjim sadržajem melanina treba ju postepeno izlagati suncu i pri prvim izlaganjima koristiti kremu napravljenu od ulja koje sadrže visok faktor zaštite. Ulje semenke maline ima zaštitni faktor 30-50 i sadrži velike kolićine Omega 3 i 6, vitamin E i antioksidante tako da je jedan od glavnih sastojaka kod kreme za sunce. Najbolja zaštitna krema od UV faktora je jednostavna mešavina : shea maslaca ili macerat ( od šargarepe,kantarion,smilje, kora od oraha), hidrolata od biljaka i ulje semenke maline,uz dodatak dodatak joda.

Krema za sunčane letnje dane miriše na citruse i obogaćena je vitaminom E, naranđasta boja je karakteristična za karote.Hidrira kožu i daje joj elastičnost.

Nastavicemo uskoro još o prirodnim preparatima u jednom od sledećih tekstova…

Ostavite Komentar