Kokoške u slobodnom letu

Neko tvrdi da kokoške vode poreklo od dinosaurusa što u neku ruku a i na izgled deluje uverljivo


Pernate životinje dvonožni prijatelji našeg Rtanjskog Vrta, deo su njega, hrane se njime a i prihranjuju ga. U svom malom jatu u kome petao predvodi praćen grupicom koka zajedno provode dan od jednog dela vrta do kompostne hrpe. Oni postanu pravi izviđači a skakavci su im omiljena poslastica.

Kokama treba obezbediti objekad u kome će preko noći biti sigurne od predatora, poznato nam je da koke noću ne vide ništa pa tako postaju lak plen. Objekti za uzgoj životinja u permakulturnom vrtu treba da pre svega ima dovoljno mesta gde koke spavaju i dovoljan broj gnezda za nošenje jaja. Još jedna važna stvar kod pravljenja kokošinjca je ventilacioni otvor kako bi uvek imale svežeg vazduha i kako bi se smanjila koncentracija gasova, i uvek svežu vodu i hranu po njihovom odabiru 🙂

Odlučili smo se da će kokošinjac biti pokretan, cilj sistema gajenja sa pokretnim kućicama je da se one pomeraju po potrebi, čime se omogućava ravnomerno korišćenje cele travnate površine i očuvanje pašnjak kao i njegovo djubrenje. Pokretne kućice su uvek manjeg kapaciteta jer se moraju redovno i lako pomerati.

U ovom nizu fotografija možete videti kako smo napravili naš KokoMobil

Koke su izuzetno pametne i kod njih u jatu postoji hijararhija na čelu zajednice je petao ili to samo tako deluje dok kvočka sa pilićima ne pokaže šta znači biti lider gilda 🙂 pošto koke znaju da budu izuzetno agresivne i borbeno nastrojene kada imaju male piliće, tada ih se i petao plaši. Takodje su tvrdoglave i veoma odlučne pa nekada kriju svoja jaja u spoljna skrivena gnezda u želji da se ostvare kao majke tj da nalegnu na jaja.

Koke uživaju u slobodi, imaju svoju dnevnu maršutu kroz vrt, obiđu svaki deo, valjaju se u prašini i kupaju u pepelu tako čiste svoje perije i održavaju higijenu. Podvače se pod bungalov i tu, u debeloj hladovini, dremaju i provode topliji deo dana. Zalaze u šumoviti deo vrta tu čaprkaj i traže blago, njihovo blago su larve, termiti, gliste, crvići, skakavci i razne bube. Vešte i veoma spretne znaju da razbucaju kompostnu hrpu za kratno vreme. veoma ponosite svaki put kada snesu jaje kokodakanjem obaveste ostatak plemena, petao se tom činu posebno obraduje veselim klepetanjem krilma. I svi se raduju a i mi sa njima, dobro mi ne kukuričemo 🙂 Na kraju dana svi zajedno odlaze na spavanje, a u cik zore se oglašava prirodni budilnik, precizan kao sat raduje se Suncu i rađanju novog dana.

Ovim tekstom sam želela da vas upoznam sa zivotom naših koka na imanju. U sledećem tekstu ćemo obraditi teme kao što su ishrana i nega kokošaka a do tada vam šaljemo pernate pozdrave od petla Vlauce i njegovih kokošaka : koko Channel, Koka Columbiana, Koko Jambo, Rossy, Garava, Red neck, Sura i koka Živka.

Ostavite Komentar