Bungalov – Mnogo lepše od šatora

Samo 8 kvadrata, toliko je veliki naš bungalov. Sasvim dovoljno da se čovek opusti i utone u sanjarenje.


“Kućica okružena šumom sa prozorima kroz koje dok ležiš možeš da posmatraš zvezde, smeštena pod krošnjom drveta i jedan punjač za telefon ”. Zvuči kao molitva ili želja pri buđenju u cik zore, za svakoga ko je par noći zaredom spavao u neudobmnom šatoru, mokar od vlage i jutarnje rose.

Jeste, kampovanje u šatoru može da bude super ako je dobro organizovano a i oprema treba da bude kvalitetna. Ljudi avanturističkog duha, backpakeri vole maleni pokretni smeštaj, ima to svojih čari al nekada može i malo više udobnosti, kao na primer punjač za telefon i mala lampica za čitanje, noćno svetlo ispred kućice ako se plašiš duhova iz šume :), mekan krevet i pod od čamovine, prozor koji gleda u Rtanjski vrt, jedna pletena korpica sa lešnicima… još ako opaziš prostranstvo zelenila a u zoru čuješ cvrkut ptica – nalaziš se u našem Bungalovu.

Taa-daaa

Koliko malo treba da se čovek opusti i utone u sanjarenje? samo 8 kvadrata, toliko je veliki bungalov. Tačne mere su 3m30cm sa 2m40 cm deluje maleno al ako dobro isplaniramo njegove unutrašnje komponente biće sasvim dovoljno za dve osobe.

Osnovna konstrukcija stoji na velikoj platformi od čamovine koja se oslanja na četiri hrastova šipa koji nisu fiksirani permanentno za zemlju, pa jedna takva kućica može biti pomerena uz pomoć prikolice na neku drugu lokaciju.  Kostur je napravljen od greda koje su međusobno i na uglovima spajane sa ugaonim gredama radi bolje stabilnosti. Korišćene su makitine bušilice i alati a drvo je fiksirano šrafovima. Grede su impregnirane lanenim uljem.

 Kada je osnovni skelet dobro učvršćen prešli smo na krov, postavljene su OSB table a zatim vodootporna folija pa onda tegola za prekrivanje krovnih površina…i krov je gotov.

Nastavljeni su radovi na konstrukciji, postavljanje prozora je bio zanimljiv deo, želeli smo dosta svetlosti pa smo na veći deo juzne strane bungalova postavili prozore i sa bočnih strana po jedan mali prozor, tako da preko dana ima dovoljno svetlosti, .

 Kada su sve letvice našle svoje mesto a prozori stajali fiksirani, celu kućicu smo oblozili paropropusnom folijom da ne bi dolazilo do kondenzacije vazduha, na taj naćin unutrašnjos je uvek suva i ne dolazi do stvaranja vlage.

 Mineralnom vunom smo izolovali konstrukciju i preko nje stavili sloj parapropusne folije, pa zatim sve to zatvorili dobro lakiranim brodskim podom. 

Sa unutrašnje strane postavljene su gipsane ploče, jos malo glet mase pa može i krečenje. 

Napravljena su vrata, sa drvenom kvakom koja se sa unutrašnje strane zaključava i malim prozorom sa mrežicom radi lakšeg provetravanja i bolje cirkulacije vazduha. 

Završni radovi: stepenik od jasena, polica od trešnjinog drveta, uvođenje struje, i naravno usb punjač.

Dekoraciju za enterijer planiramo da kupimo u Ikei… malo sutra. Krevet je napravljen od paleta fino obrađenih i prelakiranih sa dušekom 15cm. Mali ormarić je potpuno retro stvar unikatni komad datira iz 1950 restauriran i nekom čudnom pričom došao do nas, mali da manji nikada videli niste, sa fijokicom i pregradom. Iza vrata se nalazi polica za stvari i odela. Pletena korpica sa lešnicima sa početka ove priče nije maštarija, zaista postoji napravljena je od borovih iglica a koliko lešnika je u njoj to prebrojite sami 🙂

Bungalov je uvijek dobar izbor jer vam nude kombinaciju komfora i prirodne atmosfere koju ne možete osetiti niti u jednom drugom tipu smeštaja. Povežite se jače sa prirodom koja vas okružuje uz komfor na koji ste se navikli.

Ostavite Komentar