Slatko od šumskog pileta Laetiporus sulphureus

Nesvakidasnji način prerade šumskih gljiva


Stanovnici Rtanjskog vrta su ljubitelji gljiva a i sladokusci, pa istražuju nove načine za konzumirnje i preradu gljiva. Nedavno smo pored rečice Suvaje na jednoj staroj Vrbi pronašli pozamašnu količinu Vrbovače ili Šumskog pileta Laetiporus sulphureus gljivu lepezastog oblika koja raste u grupama (na vrbi ili staroj trešnji) tako da na jednom stablu ili panju može se nabrati zavidna količinu ovih gljiva.

Poznat je svima specijalitet pohovano šumsko pile, finog ukusa i bogate teksture  ima ukus pileta, pa otuda i nadimak. Spremali smo ga i pohovanog i mariniranig u ulju i belom luku. No puno je slanih varijacija na temu a jedna je slatka, Slatko od Vrbovače je nešto sasvim novo, pre par godina na jednoj gljivarijadi u Srbiji smo probali slatko od Vrbovače i ova bogata berba je bila idealna prilika da se malo igramo u kuhinji.

Pre svega treba navesti da se ova gljiva smatra uslovno jestivom, što znači da se pre bilo kakve pripreme mora dobro termički obraditi (prokuvati u vodu 10minuta) da bi se kuvanjem oslobodila oksalna kiselina koju ova gljiva sadrži, pa tek onda nastaviti pripremu. Inače oksalna kiselina je jedan od glavnih uzroka kamenja u bubrezima. Još jedno pravilo kod ove gljive je da kada se konzumira sa alkoholom izaziva probleme u sistemu za varenje.

Pređimo na pripremu 🙂

Sveze oprane i očišćene Vrbovače iseći na komade dovoljno velike da mogu da stanu u posudu za kuvanje , staviti u ključalu vodu i kuvati deset minuta dok ne odmeknu. Skuvane gljive procediti i ostaviti da se prohlade a zatim ih iseckati na kockice veličine 2cm. Za to vreme ukuvati šećer i vodu sa kriškom limuna, količina šećera može da varira u zavisnosti koliko slatko volite, može i po principu na kilo gljiva, pola kilograma šećera. Kada je šećer skroz istopljen tj špinovan dodati iseckane gljive. Staviti da provri i ostaviti da ključa desetak minuta. Smanjiti vatru i nastaviie sa blagim krčkanjem jos 20 minuta.

Kada je slatko spremno i dok je još toplo sipati u sterilne teglice i pasterizovati u rerni na 80C0 10minuta

Slatko Pile

Prijatno!

Ostavite Komentar