Toaletni kompost reciklaža kake

U permakulturi težimo ka kompostiranju, reciklaži i ekonomičnom uzgoju. Proizvesti sopstvenu zemlju je izazov i može se izvesti na više načina.


U permakulturnom principu saživota sa prirodom znamo da septička jama nije opcija, prvo što bi neko kopao toliku jamu da bi je punio, a da pritom nemao nikakve koristi od nje? U permakulturi sve treba da ima dvostruku ako ne i trostruku upotrebu tj da je ekonomično isplatljivo, ekološki odgovorno, prirodi korisno, a naš tvrdi otpad je zapravo crno blago koje nikako ne bi trebalo gomilati u neku jamu sa sivim vodama. Aerobnom preradom ljudskog izmeta možemo dobiti kvalitetno humusno đubrivo za prehranjivanje voćnjaka.

Kompostnim toaletom smanjujemo potrošnju vode. Neverica al ljudi seru u pijaću vodu, svako ko kući poseduje vodokotlić tokom jednog odlaska u toalet potroši oko 20l čiste pijaće vode, zamislite kolika potrošnja i zagađenost čiste vode za piće svakog dana, pogotovo u velikim gradovima. Ako voliš i poštuješ prirodu a samim tim i sebe, sranje u čistu pijaću vodu nije opcija, pogotovo ako imaš svest o elementu vode čija molekularna struktura ima sposobnost da pamti informaciju. Poznato nam je da su rađena istraživanja sa vodom gde je potvrđeno da misao, reč i namera ako su upućene vodi u pozitivnom kontekstu održavaju moletularnu strukturu u balansu. Sve materije se pri hlađenju skupljaju, a voda obrnuto, ona se širi. Shodno tome moramo biti obazrivi kako se ophodimo prema tom molekulu, koji ima krajnje specifična svojstva. Razmislite o tome sledeći put kad povučete vodokotlić!

hvala ti što sereš…

Zato je kompostiranje kake i urina jedino ispravno rešenje Odvojeni urin može se koristiti u svrsi prehrane i zaštite biljaka. Mlade sadnice voćaka se mogu politi urinom u manjim količinama i ne više od jednom sedmično, tako čemo sprečiti da srndaći oštete naša mlada stabla. Jednostavan životinjski prinćip, obeležili smo teritoriju tj stablo našim mirisima, to odbija srndaća, drvće spašeno. Takođe se može zalivati žbunasto bilje koje voli kiseliju zemlju tj smanjenu ph vrednost. Naravno, to je moguće, ukoliko se specijalnim separatorom urin fizički odvoji od čvrstog dela naših nus-produkata.

Kompostni toalet, ne samo da eliminiše nepotrebno rasipanje pijace vode, već nam koristi u proizvodnji komposta. Za početak ga treba napraviti, naš je jednostavan. Osnovna konstrukcija je od greda koje su obložene OSB pločama. Vrata takođe od OSB ploča, jedna manja polica, dva mala prozora za ventilaciju, jednostavnije ne može. Epicentar dešavanja je obična kutija od EKO ploče u kojoj se nalazi kofa u kojoj se sakuplja naš nus-produkt, kutija se otvara tako se može lakše prići i isprazniti…

Sav materijal prekrivamo suvim materijalom, najčešće je to piljevina i strugotine od drveta. A po ugođaju korisnika može se i koristiti raznorazno suvo lišće ili sečka od drveta, važno je da se govanca pokriju suvim materijom.

piljevine nikad dosta

Kada je kofa puno, sadržaj se nosi na kompostnu gomilu udaljenu od kuće. To je posebna komposta hrpa odvojena od baštensko-kuhinjske komposte hrpe koju nakon prosejavanja koristimo za hranjenje povrća. U jednu kaka kompostnu hrpu se mogu dodavati teško ragradivi delove drveta, šiblja, bodljikavih žbunova i svega onoga što ne može da se razgradi u naredne tri godine a ne želite ga u vašem baštenskom kompstu. Takva gomilica postavljena u hladu a ne na direktnom suncu, treba biti ograđena daskama i žicom kako bi vazduh mogao nesmetano da cirkuliše a aerobna razgradnja bila što bolja. Povremeno možemo ubaciti sloj zemlje, slame i zeleni otpad pri košenju kako bi pospešili raznovrsnost sadrzaja. Kada se kompostna kutija napuni i više se ne sleže materijal koji je u njoj ostavlja se da zri uz povremeno prevrtanje. Sazreli materijal se pretvara u prvoklasni humus spremna za upotrebu u permakulturnom uzgoju sadnica voća i žbunova.

Ostavite Komentar