Kompostni čajevi – prirodna prehrana biljaka

Jednostavni recepti za kompostne čajeve od koprive i gaveza. Prirodna i efikasna prehrana i zaštita bilja.


Jednostavan i lak način za prehranu biljaka potpuno prirodnim i ne toksičnim sredstvima su kompostni čajevi. Laki su za korišćenje, a nije ih komplikovano ni napraviti. Kompostni čajevi od koprive i gaveza su osnova u svakom permakulturnom vrtu i šumi hrane.

Čaj od Koprive(Urtica dioica)

Kopriva je kao i gavez veliki akumulator hranjivih materija. Pored veće količine Gvožđa(Fe) kopriva u sebi takođe sadrži i mnoge druge elemente od kojih su za prehranu bilja najbitniji Kalcijum(Ca), i Fosfor(P).

Za što bolje rezultate birajte mladu koprivu ili koprivu koja nije procvetala. Ako pravite manje količine koristite samo listove a za veću proizvodnju koristite celu biljku. Kanta ili bure se napuni koprivom, zatim dopuni kišnicom skoro do vrha, i potom smesu dobro promešati. Važno je ostaviti i nešto prostora za penu koja se stvara u procesu sazrevanja čaja. Bure zatvoriti i držati ga na toplom ili osunčanom mestu. Smesu mešati jednom dnevno u toku prve dve nedelje. Nakon toga dobijena tečnost se već može koristiti ali što duže stoji biće kvalitetnija. Kada je smesa sazrela treba je procediti u kanistere, u kojima kompostni čaj može da se čuva i duže vreme. Proceđen kompostni čaj od koprive je spremna za upotrebu. U permakulturnoj bašti za polivanje povrća i mladih sadnica koristit se rastvor sa kišnicom u razmeri 1:10 – 15 kada se zaliva koren, a u razmeri 1:20 – 30 za prskanje listova. Ovaj kompostni čaj možete koristiti i za kućno cveće ali ga tada razblažite u odnosu 1:50. Talog koji vam ostane od ceđenja možete koristiti kao starter za kuhinjski kompost, ili u toaletnom kompostu za ubrzavanje procesa razgradnje.

Kompostni čaj od koprive je pun minerala, i drugih hranjivih materija kao i gvožđa. Idealan je za prehranu povrća naročito u fazi ploda kada ubrzava njegov rast i sazrevanje.


Kompostni čaj od Gaveza(Symphytum off.)

Kompostni čaj od gaveza je bogat azotom i u manjoj količini mineralima kao i drugim hranjivim sastojcima. U permakulturnoj bašti koristi se za razvoj zelene mase povrća pre nego se pojave plodovi. Može se koristiti i šumi hrane kao prehrana mladih sadnica.

Gavez (Symphytum) – Bocking 14

Gavez je veliki akumulator hranjivih elemenata neophodnih za organsku prehranu biljka, on u sebi akumulira 6 različitih hranjivih sastojaka uključujući Azot(N), Fosfor(P), Kalijum(K), i u manjim količinama Gvožđe (Fe), Kalcijum(Ca), i Magnezijum(Mg).

Svež gavez se stavi u burad do vrha i dobro pritisne, a zatim se napuni kišnicom do vrha tako da je gavez u potpunost potopljen. Burad se zatim dobro zatvore i ostave godinu dana sve do sledeće žetve gaveza. Povremeno se smesa dobro promeša. Tako dobijena smesa se procedi u kanistere gde se kompostni čaj od gaveza može skladištiti duže vreme. Pri upotrebu kompostni čaj se razblažuje sa kišnicom u odnosu 1:10 – 15 za razvoj mladog bilja i u odnosu 1:20 – 30 kada se koristi za zalivanje rasada.

Na našem permakulturnom imanju Rtanjski Vrt proizvodimo veće količine ovih čajeva za sopstvenu upotrebu ali i za prodaju. Kod nas možete naručiti kompostni čaj od gaveza ili kompostni čaj od koprive po ceni od 400,00 RSD po litru, ili u kantama od 15L po ceni od 300,00 RSD po litru.

Ostavite Komentar