7. mart 2020 Radionica Urbanog vrtlarenja

Održali smo radionicu u Brogradu u jednoj maloj permakulturnoj bašti na Zvezdari.


Na terenu koji je izuzetno pogodaj za rad jer je već formirana permakulturna bašta, imali smo mogućnost da obijasnimo praktični deo i dali teorijske savete koje pimenjujemo u našem saživotu sa prirodom.

Program je obuhvatao:
* orezivanje voćki
* orezivanje vinove loze
* orezivanje vrtniih ukrasnih žbunova ( Hibiskus )
* prosejavanje i rad sa kompostom
* priprema rasadnog materijala (učesnici su dobili na poklon sadnice)
* organska zaštita bašte
* kompostni čaj i njegova upotreba

Obuka je trajala tri sata sa početkom u 12:00h

Kada se znanje o orezivanju stablašica prenosi najbolje je to raditi na terenu, kroz dobar primer i obijašnjenje lako se savlada i vrlo je jednostavno. U vrtu je svako mogao da se oproba u orezivanju i uz malu podušku izbori sa vodopijama i savlada „jabuku“. Takodje orezivanje loze uz obijašnjenje gde niču novi lastari i na kom „kolenu“ se zalama loza.

Orezivanje ukrasnog hibiskusa se dopalo svima, formiranje kompaknte krošnje je bio super zadatak. Hibiskus je zahvalna biljka, može se orezivati i formirati u stablašice ili kao dekorativna gusta ograda. Brzorastuća je, cvetna i jako je korisna.

Učesnici su po svom odabiru mogli da dobiju sadnice žalfije, smilja, hibiskusa i da ih presade u svoje bašte 🙂 Mali obilazak komposta na kraju bašte i nešto više o njemu smo pričali uz ispijanje Rtanjskog čaja, učesnici su mogli da postave pitanja, a na kraju je svako dobio po litar kompostnog čaja od koprive ili gaveza.

Ostavite Komentar