Delikatesni pohovani grozdovi bagrema preliveni medom sa vanila sladoledom.
Bagrem je višenamenska biljka, jako zastupljena u našem vrtu. U permakulturi ga koristimo kao izvor azota a sem toga je i medonosno drvo, cveta sredinom proleća i pčele ga obožavaju, vredno sakupljaju nektar i proizvode bagremov med prvoklasnog ukusa. Mi smo prošle godine imali naše prvo vrcanje i sakupljanje meda. Došli smo na ideju da pohujemo bagremove cvetove i prelijemo ih medom. Recept koji delimo je za prave sladokusce, delikates koji možemo prijuštiti sebi u prolećnom periodu dok cveta mirisni bagrem.
sastojci:
- jedno domaće jaje
- šolja brašna
- šolja piva
- kašičica šećera
- cvetovi bagrema
Priprema:
Umutiti jedno celo jaje, šećer, brašno i pivo (pivo može bilo koje) Umućena smesa mora biti malo gušća nego za palačinke i bez grudvica brašna. Sveže grozdov bagrema umakati u masu pa u vrelo ulje. Prziti jako kratko, tek toliko da porumeni. Pohovane cvtiće preliti medom. Idealno uz ovu kombinaciju ide sladoled od vanile. Prijatno
Autorka ima višegodišnje iskustvo u kreiranju urbanih permakulturnih bašti, od 2019 godine živi i radi na izgradnji permakulturnog imanja i zajednice Rtanjski vrt. Sertifikovani permakulturni dizajner i fitoterapeut. Takodje se bavi očuvanjem straih zanata i pasionirani je gljivar.